Domnule Presedinte, aveti nevoie de un ”scriitor de discursuri”!

people power

Eu nu sunt dezamagita de nominalizarea Vioricai Dancila. Cred ca aritmetica echilibrului dintre puterile statutului impunea aceasta solutie. Daca solutie se poate numi.

Eu sunt dezamagita de aparitia scurta si seaca a Presedintelui. As fi vrut ca felul in care face aceasta desemnare sa stearga zambetul de sub mustata si sa puna o presiune pe umerii blonzi, care sa intunece aparenta succesului.

Mi-as fi dorit sa il aud pe Presedinte spunandu-le romanilor decenti si onesti, care n-au decis (inca) sa plece din tara, ca lupta lor pentru apararea democratiei si independentei justitiei a zadarnicit eforturile PSD timp de un an si trebuie sa continuam aceasta lupta, pentru ca numai noi avem puterea ultima de a-i  trage la raspundere pe cei care ajung sa ne conduca vremelnic si aleg sa nu faca o treaba buna pentru noi.

Mi-as fi dorit sa il aud pe Presedinte spunandu-i PSD-ului ca primeste aceasta a treia sansa pentru a culege roadele schimbarilor provocate de ’revolutia fiscala’ si alte ’revolutii’ pe care le-a declansat si pentru a progresa mai rapid cu cele 733 de masuri din programul de guvernare, dintre care doar 32 au fost implementate timp de 12 luni si doua guverne.

Mi-as fi dorit ca Presedintele sa ii spuna PSD-ului  ca atunci cand un partid obtine majoritatea in urma votului, are responsabilitatea sa gaseasca si sa propuna pentru una dintre cele mai inalte functii in stat, cel mai competent, responsabil si reprezentativ om al sau.

Mi-as fi dorit sa il aud pe Presedinte spunandu-i PSD-ului ca, dupa primele doua incercari aparent nereusite, asteptam cu totii sa isi dea masura ultima a competentei de a guverna prin intermediul Vioricai Dancila si al guvernului pe care aceasta il va conduce.

Mi-as fi dorit sa il aud pe Presedinte spunandu-i Vioricai Dancila ca toata tara ii admira curajul (inconstient, de altfel) de a accepta aceasta functie, date fiind antecedentele celor care au crezut ca vor putea pune in aplicare ’sfantul’ program de guvernare (acela despre care stim noi, nu acela despre care stiu altii).

Mi-as fi dorit sa il aud pe Presedinte spunandu-i Vioricai Dancila ca ascensiunea unui om politic, pana la momentul in care este propus pentru functia de prim-ministru, este strans legata de un partid politic. Dar odata investit in functie, orice om politic devine Primul Ministru al Romaniei, nu al partidului, si pe umerii sai apasa responsabilitatea unei tari, nu a unui partid. Si nu doar partidul va judeca performanta sa, ci intregul popor.

Eu nu sunt dezamagita de nominalizarea Vioricai Dancila. Chiar cred ca aritmetica echilibrului dintre puterile statutului impunea aceasta solutie. Daca solutie se poate numi.

Si mai cred ca PSD-ul merita sansa de a culege roadele a ceea ce a semanat.

Si mai cred ca acest popor a dovedit o uimitoare capacitate de a uita repede, de a repeta greselile trecutului si de a nu invata din ele. Si cred ca a treia sansa  era necesara si pentru popor. Pentru a nu uita. Pentru a invata din greselile trecutului  si pentru a nu le mai  repeta.

Eu sunt dezamagita de aparitia scurta si seaca a Presedintelui. As fi vrut ca felul in care face aceasta desemnare sa stearga zambetul de sub mustata si sa puna o presiune pe umerii blonzi, care sa intunece aparenta succesului. Inteleg ca era dezamagit de lipsa de optiuni si solutii veritabile. Insa nu avea voie sa ne dezamageasca si pe noi. Trebuia sa ne mobilizeze sa intelegem ca victoria PSD-ului de acum este doar o lupta castigata, nu un razboi castigat. Cateodata pierderea unei lupte este necesara pentru castigarea razboiului. Ca sa castigam razboiul trebuie sa ramanem alerti si mobilizati. Si rolul unui adevarat lider este sa isi mobilizeze armata atunci cand pierde o lupta, tocmai pentru a putea continua si castiga razboiul.

Sunt sigura ca dupa ce depasim dezamagirea momentului, aceia dintre noi care am fost dezamagiti, vom intelege ratiunea deciziei, fara sa fie nevoie sa fim de acord cu ea sau sa fim fericiti ca a trebuit sa fie luata o astfel de decizie.

Mai sper in discursul potrivit la investirea noului guvern.

PS: Faptul ca din acest text lipseste cuvantul “Doamna” nu este deloc intamplator.

Comments are closed